27 sep. 2006

Tom Bagshaw

Är grafisk formgivare och illustratör som blandar medier och tekniker till helheter som är bättre än de enskilda delarna tillsammans.

26 sep. 2006

Efva Lilja

Jag såg ett samtal om lek, lust och kreativitet där Efva deltog. Efva är professor och rektorDanshögskolan. Hennes forskning handlar ofta om att undersöka vad som händer inom henne själv. Att skala bort föreställningar och komma till ett tillstånd av närvaro... och lek. Det var ett upplyftande samtal som satte igång många processer i mig. Efvas förhållningssätt inspirerar.

23 sep. 2006

Stuart Eaton

Kreativ person verksam i Barcelona med en behaglig inställning till det han pysslar med. Han glider utan att blinka mellan konst och reklam på samma enkla sätt som han glider mellan uttrycksformerna. Här ses ett av hans projekt som handlade om slumpmässigt datagenererade bilder. På Eatpixels kan man läsa mer.

21 sep. 2006

Jean Baudrillard

Min vän Roger har pluggat kultur- och samhällsanalys. Därutöver är han en väldigt nyfiken och smart person. Med honom går det enkelt att spendera flera timmar på ett fik. När man snackar med honom blir man introducerad till en massa intressanta begrepp. Begrepp som öppnar världar. För ett tag sen skickade han mig ett kort mejl. "Sök på ordet simulacra" uppmanade han. Det gjorde jag... och nu uppmanar jag dig samma sak. "då har du att göra en hel eftermiddag"

20 sep. 2006

Bruno Fujii

En del har hänt sen jag skrev om Bruno i Januari. Förutom att han hittat hit, har han uppdaterat sin portfolio med en massa snygga grejer. Han utvecklar sina skills i en rasande takt.

Dansbandsanalys

Männen bakom Sveriges i särklass roligaste blogg, Rostsverige, har utvidgat sitt universum till ännu en mörklagd och lite undanskuffad komisk domän i det kollektiva medvetandet. Dansbandsmusiken. Innan Pixar, MTV, iPod och Donkan... växte och frodades det små unika nationella avarter till kuturyttringar som absolut inte gick att exportera eller lansera world wide. Som tur är har våra konnässörer i antropologi sträckt sina känsliga fingrar ett par årtionden bak i tiden för att gräva fram lite guld.

19 sep. 2006

Theo Gennitisakis

Har uppdaterat sin portfolio rejält sen sist jag skrev om honom. Han har utvecklat sitt uttryck mot något renare och enklare, även om man ser var han kommer ifrån. This guy is going places. Värt ett nytt besök, alltså!

18 sep. 2006

Maia Hirasawas

Navid finns i hjärtat, nu också Maia. Det är skönt. Bra människor inspirerar.

Honey eat your salad

19-åringe Jesse Kanda från Kanada ger ut ezinet som samlar unga talanger från hela världen.

Emblem Mag

Det finns så många ezine eller PDF-tidningar på nätet att man kan dränka hjärnan i strålande visuellt material. Snart kommer Emblem Mag. Förhandsvisningen indikerar att det här kommer bli en liten pärla.

Kustaa Saksi

Finland har alltid varit en stark designnation. Den nya generationens formgivare är inget undantag. Kustaa är en av dem.

Marconi

Brasilien är inte bara bra på fotboll, kampsport och musik. De producerar dessutom lysande talanger inom de visuella konstformerna. På cloning kan man kolla in en av dem.

17 sep. 2006

Tim Eitel

Jag tror man kan gilla Tim av olika anledningar. Motiv och teman kan vid första anblick verka anspråklösa. Så behöver det inte vara. Bakom den svala ytan finns en konstnär med en stark känsla för konst. Därför funkar hans bilder på många nivåer.

16 sep. 2006

Skogen efter ett regn

Så här års är det perfekt tempratur i skogen. Efter ett regn luktar skogen mer. Den känns också tystare. Barken blir mörkare. Allt blir stilla. Kan man göra upp en eld morgonen efter att man sovit och andats ren luft genom en tältduk hela natten... smakar frukosten extra gott.

15 sep. 2006

Tatiana Arocha

Bor i Brooklyn och jobbar med allt från konceptutveckling till illustration och reklamfilmsregi. En riktigt cool tjej som ofta gör saker tillsammans med Alex Moulton under namnet T&A

Maiko Kuzunishi

Driver Decoy lab i Kansas. Hans arbete spänner över allt från illustration och motion till traditionell grafisk design. Bilden visar en stil som föreställer en blandning av broderi och akvarell.

14 sep. 2006

Raquel Falkenbach

Hennes motiv är inte vad de först verkar. Det tänker man inte på om man inte kollar närmare. Abstraktionsgrad och färgval gör dem luftiga, enkla och fina. Under ytan lurar något mer jordbundet och kroppsligt. Det skapar en mycket speciell stämning.

Brasil inspired

Jag har skrivit om Carlos Fernando Costa tidigare. Det är lätt att bli tårögd när det sjunker in hur fantastiska grejer han gör. Enbart mängden arbeten är imponerande, inte mindre den höga konstnärliga densiteten. Brasil inspired är hans motsvarighet till "saker som inspirerar". Det är också namnet på en bok som gavs ut av Die gestalten. Nando är gift med lika begåvade Linn Olofsdotter som tillsammans har en sida på Flickr.

Ping mag

Den Tokyobaserade tidningen om "design and making things" har även en plats på nätet som innehåller ett och annat guldkorn. Här ses sydafrikanska Heath Nash återvinningsbaserade lampa.

7 sep. 2006

The designers mixtape

"Visa mig din bokhylla och jag ska säga vem du är" har jag uppdaterat till "Visa mig din myspacesida, blogg, playlist, youtubefavoriter, communitymedlemskap och jag ska säga vilka förutfattade meningar jag har om dig". På den här sajten får man i vilket fall lyssna på några av världens främsta formgivares musikval. Ett perfekt sätt att komma i kontakt med intressant musik.

S publication

Här visas crème de la crème av jordens lite hetare modefotografi. Tidningen sporrar utveckling av både läsare och fotografer när den genom sin existens stimulerar oss att försjunka i både estetiska och sexuella preferenser, idéer och föreställning.

Twemco Hong Kong

En riktig "made in Hong Kong" pärla i äkta plast. Siffrorna flipprar över så snyggt att man tror man befinner sig i ett avsnitt av Starsky and Hutch. Att dömma av hemsidan är företaget fullkomligt ovetandes om sitt eget värde.

6 sep. 2006

Augustin Scott de Martinville

Killen som är mest känd för sina ihopsättbara djurhuvuden i trä har producerat en rad riktigt coola saker. Balanserande på gränsen mellan humor och allvar tänjer han eller vänder upp och ned på invanda sätt att se på omgivning och ting. En kärleksfull anarkism.

Shibuya

Japansk illustratör med en unik stil. Bilderna ser först ut som "artificiella" vectorbilder. När man kikar närmare ser man att de är gjorda med pensel. Det skapar ytterligare en dimension och känsla. Mycket snyggt.

5 sep. 2006

Joseph Cultice

Låg bakom mycket av Nine inch nails och Marilyn Mansons visuella material. Regiserar musikvideos och är allmännt ett visuellt geni. Allt han vidrör blir guld. Det här gjorde han för ZINC-Amsterdam. Det bästa jag sett i år. Så snyggt att det gör ont.

Faile

NY-baserad gatukonsttrio. Jag har tänkt att skriva om dem länge. Av någon anledning har jag sparat på dem. Nu har de legat i bakhuvudsmarinaden och dragit till sig. Nu känns det rätt. Varsågod. Faile.

4 sep. 2006

Karolina Sobecka

Det här är bra. En digital projektion genom en bilruta. Filmen föreställer en springande tiger. Tigern följer bilen sida vid sida. När bilen stannar, stannar tigern. Den väntar, går och springer beroende på bilens hastighet. Jag har sagt det förr... konsten utvecklas i den urbana skogen. Det är här de riktigt intressanta sakerna händer.

Anti

Ett e-zine vars ambition är att visa upp "outstanding visual content". Ett gratis sätt att komma i kontakt med en snar framtid.

Christian Falk

Mannen, myten, legenden måste gjort världens coolaste karriär. Först är han basist i Imperiet... sedan försvinner han för alltid. Tror man. Sedan tänker man efter och inser att han producerat eller skrivit hälften av alla riktigt coola låtar de senaste tjugo åren. Respekt mannen!

Signe Vilstrup

En av Danmarks mer intressanta kvinnliga modefotografer representeras av Repossi productions, Milano. Det är inte nödvändigtvis den agent Signe förtjänar (hon skulle ha en bättre)... men ändå.

Blandband

Alla i min ålder har en speciell plats i hjärtat för kasettband. Kanske är det därför det var svårt att motstå att leka med "kasettbands-generatorn".

Hello! Surprise!

En grymt välfylld och välsorterad samling av svensk pop. Här kan man bekanta sig med grupper man aldrig hade hört talas om, men snabbt insåg att man inte kunde klara sig utan. Varje gång man hittar gruppen eller låten som fyller en i flera dagar påminner man sig om hur jävla skönt det är att upptäcka ny musik.

2 sep. 2006

House gymnastics

Enligt dem själva föddes house gymnastics ur ren uttråkning. Nu driver de sajten som bland annat lär ut snygga moves som "upper door frame grab", "armchair hand stand" eller "elevated carpet grab".

Get crafty

Ett community som är "home of the craftistas". Hemmaknåpare. Ta Pärlplatteklubben och gångra det med väldigt mycket. Då har du Get crafty. Bilden visar ett broderat överkast.

1 sep. 2006

The anti mascot project

Jag gillar utställningar som skapas genom att en uppgift som stimulerar kreativitet slängts ut på nätet. Kända och okända från hela världen gör och skickar in sina grejer. Resultatet blir förutom en utställning på ett galleri någon stans... också material på en hemsida som vem som helst kan spana in. Här ses en virkad Yoda.